Претражи овај блог

среда, 4. јануар 2017.

ИЗВЕШТАЈ ИСТОРИЈСКОГ ПРОЈЕКТА СРЕБРЕНИЦА ЗА 2016. И ПЛАНОВИ ЗА 2017. ГОДИНУ

SREBRENICA HISTORICAL 
 PROJECT

Postbus 90471,
2509LL
Den Haag, The Netherlands
+381 64 403 3612  (Serbia)
____________________________________________


Поштовани пријатељи и сарадници Историјског пројекта Сребреница,

Невладина организација "Историјски пројекат Сребреница" топло вам честита наступајуће Божићне празнике и Нову 2017. годину, са искреним жељама за личну добробит и успех у раду.

Најновије издање Историјског пројекта Сребреница, Доказивање Сребренице пред Хашким трибуналом, са предговором др Срђе Трифковића, ускоро излази из штампе. Тема књиге односи се на начин рада једног од главних стубова службене верзије сребреничких догађаја, Хашког трибунала. Разматра се како у сребреничким предметима Трибунал прима и користи доказну грађу,  на основу које пише своје пресуде и помоћу њих прекраја историју. Верујемо да ће ова критичка анализа допринети бољем разумевању механизма помоћу којег се лажна верзија „Сребренице“ пропагандно утемељава и квазиправним аргументима намеће. Е-Book верзија ове књиге ускоро ће такође бити на располагању јавности. О предстојећој промоцији у Београду бићете обавештени.

Наша активност у протеклој 2016. години одвијала се по плану. Поред истраживања и систематизације података, што је наш главни задатак, тежиште нашег рада било је на пољу публицистике, и ту смо забележили више него задовољавајуће резултате. Сматрамо да у овом тренутку, поред нас, нема друге организације која се сложеном сребреничком проблематиком бави на објективан и научно и интелектуално одговоран начин, или која располаже обученим, вишенационалним и мултидисциплинским људским ресурсима, као ми, да би се могла успешно посветити оваквом задатку.
Вероватно сте обавештени да је у новембру 2016. Народна Скупштина Србије усвојила законску новелу којом се инкриминише  „негирање геноцида“ [члан 387 (5)] у Србији. Претпостављамо да се  питате да ли ће то утицати на наш рад, и како. Одговор на то питање гласи да је наша невладина организација регистрована у Холандији и да је међународног карактера. Пошто нико од нас или наших сарадника није држављанин Србије, ми се нећемо обазирати на наведену законску меру, нити ће она имати икакав утицај на наше ставове и делатности.
Са задовољством вас обавештавамо да је наша невладина организација и даље трн у оку међународном сребреничком лобију, као што можете видети из овог текста на интернет презентацији „Радио Слободна Европа,“ сасвим недавно објављеног, на дан западног Божића, 25. децембра 2016:  http://www.slobodnaevropa.org/a/most-srbija-opet-pere-ruke-od-srebrenickog-genocida/28195821.html . Трудићемо се током 2017. да својим интелектуално поштеним и научно беспрекорним радом наставимо да будемо извор фрустрација и непријатности свима који не деле те вредности.
Разлози за њихову немоћну срџбу потпуно су разумљиви и са њиховог становишта – оправдани. Ми смо ефикасно сецирали и обесмислили све главне тврдње званичног сребреничког наратива. Били смо прва истраживачка установа која је ставила под критичку лупу једини материјални доказ за тврдњу о „геноциду“ и погубљењу „8,000 мушкараца и дечака“ у Сребреници – аутопсијске извештаје форензичких стручњака Тужилаштва Хашког трибунала. Показали смо да ти „докази“ не само да не подржавају званичну конструкцију догађаја, већ да јој по битним тачкама противурече. Ми смо били први који смо показали да смртност, као последица легитимних борбених операција, међу борцима Армије БиХ, који су се у другој половини јула 1995. пробијали из Сребренице, вишеструко премашује доказиви број погубљених заробљеника. Покренули смо кључно питање, које задире у срж кредибилитета Меморијалног центра у Поточарима, а то је да ли се посмртни остаци погинулих намерно мешају са остацима погубљених, да би се надувао број жртава противправних смакнућа и достигла политички задата цифра од 8,000 „жртава геноцида.“ Такође смо били први да систематски и критички сагледамо сву расположиву доказну грађу у вези са Сребреницом и, у светлу признатих међународноправних стандарда, ставимо под разумну сумњу  коришћење квалификације „геноцид“. Такође, у оквиру нашег вишегодишњег рада, скренули смо пажњу на масивне злоупотребе Трибунала у Хагу при разматрању расположивих доказа, као и о лажним тврдњама тог суда у вези са бројем наводних погубљења на основу научно неодрживих и непроверљивих ДНК података.
Књига у прилогу односи се на ову последњу тему.
Наша НВО до сада је објавила 17 публикација о разним аспектима сребреничког питања на српском, енглеском, француском, шпанском и руском. Монографија о сребреничкој проблематици на италијанском језику, са посебним освртом на уништење српске заједнице у сребреничком крају од стране муслиманских формација током грађанског рата 1992 – 1995, биће објављена у пролеће 2017. године.
Зато смо врло задовољни и уважавамо разлоге сребреничког лобија за испољено незадовољство.
Захваљујемо вам на подршци и трудићемо се да и идуће године оправдамо ваше поверење.

Срдачно,

Стефан Каргановић
Председник
Историјски пројекат Сребреница





Нема коментара:

Постави коментар